ش | ی | د | س | چ | پ | ج |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
با
توجه به تغییراتی که ارتفاع روی کلیه سیستم های فیزیولوزیک بدن انسان
میگذارد وشرایط نامساعدی که یک کوه نورد ودستگاه گوارش وی با آن مواجه است،
بحث نوع تغذیه وتغذیه مناسب از مهمترین مقولات علم پزشکی ارتفاع وعلم
تغذیه است.
در ورزش کوه نوردی هیچ سفارش استاندارد وموکدی مبنی بر نوع تغذیه برای کوه نوردان وجود ندارد ومهمترین اصل ذائقه فرد در ارتفاع می باشد.
چه
بسا غذاهای بسیار لذیذی که فرد در منزل ودر ارتفاع پایین با میل فراوان
تناول می کند ولی در محیط کوهستان جزو بد مزه ترین غذاها و عامل بی اشتهایی
فرد در ارتفاع باشد.
بر طبق این اصل، هر فردی می بایست خود رژیم مناسب تغذیه ای خود را انتخاب کند.
در کنار ذائقه شخصی فرد، رعایت نکات مهمی که در اینجا می آید میتواند به کوه نورد در داشتن یک تغذیه مناسب در محیط کوهستان کمک کند.
۱-
استفاده از آب کافی و فراوان در پیش –حین وپس از پرداختن به ورزش کوهنوردی
متعادل کننده کلیه فعالیتهای فیزیولوژیکی کوهنورد است.در یک کوهنوردی
سنگین در هر ساعت 2 لیتر آب از بدن خارج می شود که باید بلافاصله با نوشیدن
مایعات کافی جبران شود.
۲- بهتر
است در حین اجرای برنامه های کوه نوردی از غذاهای مایع و نرم استفاده شود
.همچون سوپ ها که علاوه بر تامین نیازهای تغذیه ای فرد مایعات کافی نیز به
بدن فرد می رساند.
٣- بهتر
است از مواد قندی به گو نه ها و طعم های مختلف و متنوع وبه تناوب استفاده
شود تا ضمن تامین انرژی مورد نیاز فرد سطح قند خون وی در حد نرمال قرار
گیرد.
۴- با
توجه به بروز آلکالوز تنفسی در حین صعود که ناشی از تنفس های سریع وعمیق
است استفاده از مواد ترش همچنین بعنوان اشتها آور بسیار کمک کننده است.
٥- در
حین کوهنوردی و در پی تعریق، مقدار زیادی املاح بدن از دست می رود.استفاده
از نمک در طول برنامه های کوهنوردی می تواند در ایجاد تعادل الکترولیتی
بدن نقش به سزایی داشته باشد.همچنین می تواند از بروز خستگی و کوفتگی مفرط
عضلات پیش گیری کند.
٦- استفاده از انواع سبزیجات و میوجات تازه و کمپوت شده میتواند از بروز مشکلات گوارشی ناشی از یبوست جلوگیری کند.همچنین استفاده از میوه جات می تواند در تامین ویتامین های مورد نیاز بدن موثر باشد.
۷- به
طور کلی بستگی به ارتفاع محیط انرژی متوسط مورد نیاز یک کوهنورد با وزن 70
کیلو گرم حدود 3500 تا 5000 کیلو کالری است. که 60 تا 70 درصد این انرژی
را باید از کزبوهیدراتها (قندها) و 20 تا 25 درصد آنرا از چربی ها و 15
تا20 درصد آنرا از پروتئینها تامین کرد.
٨- در
ارتفاع نباید از قهوه، الکل، چای سبز استفاده کرد و بهتر است بعنوان
جایگزین از مخلوطی از دو سوم آب ویک سوم از انواع آب میوه استفاده کرد.
۹- خوردن
یک صبحانه سبک وپر انرژی می تواند پایه یک فعالیت خوب کوهنوردی در طول روز
باشد ودر ادامه در طول روز هر 2 ساعت نوشیدن مایعات فراوان (حتی اگر احساس
تشنگی نمی کنید) وخوردن میان وعده سبک همچون مواد قندی و پروتئینی میتواند
در ادامه روند کوهنوردی در طول روز بسیار مفید باشد.
۱۰- رعایت مسائل بهداشتی و استفاده از آب و غذای مطمئن وبهداشتی میتواند تضمین کننده سلامتی شما با شد.
گردآوری: دکتر حمید مساعدیان